Deblocarea finanţării pentru sprijinirea Ucrainei „nu mai poate aştepta” în faţa pericolului reprezentat de Vladimir Putin, a avertizat miercuri preşedintele Joe Biden. Acesta s-a adresat Congresului american, unde democraţii şi republicanii nu au reuşit încă să convină asupra unui nou pachet de ajutor pentru Kiev.
Președintele Joe Biden a cerut miercuri Congresului să rezolve negocierile legate de viitorul finanțării Ucrainei, declarând că „politica partizană măruntă nu poate împiedica” ajutorul pentru Kiev, potrivit CNN.
„Istoria îi va judeca aspru pe cei care întorc spatele cauzei libertății. Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige”, a declarat Biden, în încercarea de a iniția negocierile blocate pe pachetul financiar pe care l-a propus votului Congresului, în valoare de 106 miliarde de dolari, care include și ajutorul pentru Ucraina.
Eşecul unui vot asupra fondurilor suplimentare ar fi exact ce așteaptă Putin, a mai explicat Biden.
„Cine este pregătit să renunțe la tragerea la răspundere pe Putin pentru comportamentele sale? Vă spun că nu sunt pregătit să plec și nu cred că nici poporul american est. Eșecul finanțării (Ucrainei, n.r.) i-ar oferi lui Putin cel mai mare cadou pe care l-ar putea cere”, a avertizat Biden.
„Sincer, cred că este incredibil că am ajuns în acest punct în primul rând. Forțele ruse comit crime de război – este atât de simplu de înțeles. Este incredibil”, a mai spus Biden.
Președintele american a transmis un nou avertisment către congresmenii republicani și a declarat că dacă va reuși să pună mâna pe Ucraina, Putin „nu se va opri acolo”. Pe un ton solemn, el a avansat perspectiva sumbră a unui atac rus împotriva unei ţări membre NATO, ceea ce ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, „soldaţi americani vor lupta cu soldaţi ruşi”.
Președintele american a insistat în discursul său către Congres că aceasta ar fi „o situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte”.
Solicitarea lui Biden vine într-un moment critic pentru Ucraina, mai ales că și Casa Albă a avertizat că ajutorul pentru Ucraina, „distrusă de război”, se epuizează.
În plus, Biden şi-a rostit discursul către Congresul SUA în urma unei teleconferinţe între liderii ţărilor G7, în cadrul căreia a vorbit și cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a inclus în scurtul discurs ținut în fața liderilor G7 și reproșurile către Occident în întârzierea asistenței militare în fața Rusiei lui Putin.
Joe Biden şi-a exprimat nemulţumirea crescândă faţă de aleşii conservatori care condiţionează ajutorul acordat Ucrainei de o înăsprire clară a politicii sale de migraţie în faţa sosirilor de migranţi la graniţa cu Mexicul.Preşedintele democrat a afirmat, de asemenea, că este pregătit pentru „compromisuri importante” în acest sens pentru a obţine un sprijin al celor camere ale Congresului. Un astfel de sprijin ar face posibilă prelungirea ajutorului militar pentru Ucraina, Washingtonul fiind cel mai important furnizor de la invazia rusă, în februarie 2022, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
Pachetul de asistență financiară include aproximativ 60 de miliarde de dolari ajutor pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, iar restul este destinat războiului Israelului cu Hamas, pentru securitatea în Taiwan și finanțarea operațiunilor la granița dintre SUA și Mexic, mai notează CNN.
Tergiversarea în votul pe pachetul propus de Biden vine după ce mai mulți lideri republicani au invocat cele 111 miliarde de dolari pe care SUA le-au trimis deja Ucrainei, astfel că au propus ca orice finanțare suplimentară cerută de președinte să fie legată de schimbări majore de politică legate de imigrație.
În discursul de miercuri, Biden a răspuns practic și cererilor republicabilor in discursul de miercuri. Președintele american a vorbit despre posibilitatea unor „compromisuri semnificative la graniță”, recunoscând căpolitica de imigrație este deficitară, însă a declarat că nevoile Ucrainei sunt prea critice în acest moment încât să fie lăsată să aștepte.